Anders Denken, Anders Doen

Anders Denken, Anders Doen

‘Angst verlamt, stap eroverheen’

‘Inspirerend’, ‘educatief’ of zelfs ‘geestverruimend’. Deelnemers aan het ADG-congres, gisteren in theater Spant! in Bussum, waren eenduidig positief over wat hen was voorgeschoteld. Voor het vormen van dat oordeel hadden ze wel hun best moeten doen. De drukbezochte conferentie kende immers een programma dat uitdagend, snel en afwisselend was.

door Peter de Groot

‘Anders denken, anders doen’ kregen de pakweg 780 deelnemers als leidraad mee tijdens het jaarlijkse congres van de ADG Dienstengroep. Het was een thema waarin sprekers Jan-Peter Balkenende en Danny Mekic’ zich uitstekend thuis voelden. Vrijuit konden ze zich uitleven met hun visie op een andere manier van ondernemen.

Maar eerst zette Ron Steenkuijl, commercieel directeur van Asito, de boel op scherp met het oud-Hollandse gezegde ‘Wat de boer niet kent dat vreet hij niet’. De onderliggende gedachte was evident: “De mens is een gewoontedier, veranderen gaat hem moeilijk af.”

Vervolgens liet voormalig premier Jan-Peter Balkenende in zijn pleidooi voor duurzaam ondernemen doorklinken dat hij zijn politiek van normen en waarden nog steeds een warm hart toedraagt. “Wie de moraal ontkent, ontwricht de maatschappij”, sprak hij beslist. Hij pleitte in zijn voordracht onder meer voor een verandering van een lineaire economie naar een circulaire. Niet langer produceren, gebruiken en weggooien, maar hergebruiken van grondstoffen.

“Ik ben Danny, ‘schoolverlater uit een probleemfamilie’. Aangenaam”, zo introduceerde tweede spreker Danny Mekic’ zichzelf. Het bleek een aanzet tot een subjectief relaas waarmee deze internetexpert en strategy director van Newteam de materie van een andere bedrijfsvoering aanpakte. De gebeurtenissen, anekdotes, stellingen en bevindingen in zijn associatieve verhaal leken op het eerste gezicht solitair van aard te zijn. Maar de betere luisteraar kon al snel zelf de verbindingen leggen in deze stream of consciousness en concluderen wat Mekic’ bezighoudt. Mensen hebben angst om het vertrouwde los te laten, maar willen toch verder. Als je dan keuzes moet maken, kies dan zonder te vrezen voor het onbekende: “Angst verlamt, stap eroverheen.”

De beide hoofdonderdelen van het afwisselende programma – aaneengesproken door presentator Charles Groenhuijsen – werden omlijst door diverse prikkelende elevator pitches: korte verklaringen van ondernemers die hun ‘anders doen’, aansprekend en herkenbaar voor het voetlicht brachten.

Aandacht voor het Nationale Integratie Diner leek buiten het thema te vallen, maar ambassadeur van Sri Lanka en dinerdeelnemer gaf er een draai aan met de stelling dat de conservatieve diplomatische wereld ook wel eens aan verandering toe was.

Begin en einde van het programma waren voor zangeres Annet Dellegno. Haar fascinerende stemgeluid en duizelingwekkende lasershow vulden het idee van ‘anders doen’ op een sensationele, muzikale manier in. Stof tot napraten was er dus meer dan voldoende op de afsluitende borrel.

Dagvoorzitter

Sprekers