The Madhouse

Gekte regeert op elfde editie op elfde van de elfde

ADGCongres verkent de grens van normaal

Op de elfde van de elfde een groots evenement houden? Dan mag het wel wat van een gekke bende hebben. Kantje boord was het in deze rare tijden, maar de 11de editie van het ADG-Congres vond gisteren dan toch plaats: in een nieuwe locatie – Theater Amsterdam – en met passend thema: madhouse.

De recente hectische tijden zorgden ervoor dat dit congres pas anderhalf jaar later plaatsvond dan gepland. En de dreigende vierde coronagolf weerhield een groot deel van de aangemelde bezoekers wellicht ervan deze steevast spraakmakende meetingte mijden. Ongetwijfeld zal elke afmelding een legitieme reden hebben, maar als je naar de inhoud van het event kijkt, hebben de thuisblijvers ongelijk gekregen.


Met een bonte mengeling van wetenschap, kunst en kolder kreeg het thema madhouse (Hoe raak kun je kiezen in dit pandemische era?) in snelle vaart vorm. De repeterende topics in vraagvorm: ‘Wat is gek, wat is normaal? En wie bepaalt dat, wie zegt waar de grens ligt’.
 Psychiater/hoogleraar Damiaan Denys constateerde in elk geval een collectieve gekte in ons land die culmineert in een curieuze paradox: hoe rijker en gelukkiger we zijn, hoe meer psychische stoornissen we hebben. Zelfs één op de twee Nederlanders heeft er last van. Zijn verklaring? ,,We kunnen niet meer met lijden omgaan. Het ontbeert ons aan weerstand.” 


 Een beetje gekte zat kunstenaar Dadara zeker niet in de weg, wat hij demonstreerde door met een grote kartonnen doos op zijn hoofd op te komen. In zijn aanstekelijke betoog ging hij in op de diffuse grens tussen echt en nep, droom en werkelijkheid. ,,Het is een werkelijkheid die is afgesproken. Daar wil ik graag eens aan schudden.” 


 Steven de Waal, auteur en voorzitter van de Public SPACE Foundation, pleitte voor het afwijken van het normale leiderschap van een gekozen overheid naar een burgerlijk leiderschap: ,,In de buurt of op je werk.” Maar dan niet alleen voor de bühne: ,,Met aantoonbare betrokkenheid met de samenleving.”
 De Waal sloot naadloos aan op de introductie van het congres door Ron Steenkuijl. De ADG-directeur daagde het aanwezige bedrijfsleven uit de samenleving tot echt samenleven te maken, waarbij een meerderheid de minderheid niet negeert. ,,Durf voorop te lopen.” 


 Amusant, maar ook scherp en snedig was de spoedcursus antropologie door Jitske Kramer. Vanuit haar discipline verklaarde Kramer de antithese gek-normaal met acceptatie binnen een cultuur. ,,Wat hier kan, kan ergens anders helemaal niet.”


 Het mini-college was kaasje voor haar sidekick cabaretier Dolf Jansen die met zijn schertsende spraakwaterval de zaal herhaald een lachstuip bezorgde.


Wat de afwezigen nog meer hebben gemist? Wijsneuzerige wc-mannetjes, living statues, blauwgloeiende metershoge velociraptors, vuurwerk en steekvlammen. En de kans om schaamteloos te kunnen acteren in een collectieve haka. Compleet met je tong ver uitsteken: ,,Als je het maar met respect doet.”

Dagvoorzitter

Anita Witzier

Anita Witzier

Sprekers

Dolf Jansen

Dolf Jansen

Jitske Kramer

Jitske Kramer

Damiaan Denys

Damiaan Denys

Dadara – Daniel Rozenberg

Dadara – Daniel Rozenberg

Steven de Waal

Steven de Waal